Saturday, November 19, 2016

Whisky I've Drank: Glen Grant Single Malt




By Michel Hansen  at http://desvendandowhisky.blogspot.com.br/2014/07/glen-grant.html
Hoje entraremos no mundo dos single malt. Como já foi visto, single malt é o whisky produzido com cevada maltada e produto de uma única destilaria. Como iria falar da destilaria Glen Grant e também do whisky produzido por ela, vou aproveitar e juntar as duas coisas. Agora, sempre que eu falar de uma destilaria e também possuir o whisky, farei isso, para não ficar repetitivo. Vai ficar um pouco mais extenso o texto, mas o conteúdo é interessante.
A destilaria Glen Grant, em Rothes, foi construída em 1840, com arenito vermelho. Fica numa área silvestre afastada, com pomares, lagos e uma cachoeira caudalosa, e, além disso, o seu cofre foi construído numa rocha da região. Conserva até hoje um aspecto sólido e senhorial.
Foi fundada por James Grant, advogado de Elgin, e seu irmão John, comerciante de grãos que afirmava ter aprendido tudo sobre a fabricação de whiskies quando era fornecedor das destilarias clandestinas da região. Eles já haviam arrendado a Aberlour em 1833 juntamente com os irmãos Walker, de Elgin. A locação escolhida fica perto do córrego Black, num vale coberto, com água pura do poço Caperdonich, que corre do alto da montanha.
O local era muito bom para uma destilaria. O riacho Glen Grant fornecia a água para a mash e energia para o maquinário. Os grãos vinham dos campos de cevada de Moray, bem perto. E, a partir de 1858, quando o primeiro trem a vapor chegou a Rothes, passou a haver também a ferrovia. Na destilaria Glen Grant pode-se observar a riqueza vitoriana na sua mais grandiosa expressão. Os Grant queriam que todos soubessem que eles, uma das grandes famílias da região, haviam aderido à indústria do whisky.
John morreu em 1864, e seu irmão conduziu a destilaria sozinho até seu filho James Júnior, entrar para o comando em 1872, aos 25 anos, e assumir a administração dos negócios. Ele fez da fábrica de sua família uma das mais importantes empresas do mercado de whisky. Foi sob seus cuidados paternalistas que ela prosperou. Quando não estava caçando na África, ele dedicava um tempo considerável em transformar a destilaria numa produtora de whisky de porte.
O garoto era fascinado por inovações, e por isso a Glen Grant foi a primeira a ter eletricidade. Ele ainda projetou os alambiques altos com seus exclusivos purificadores, que produzem o single malt característico da empresa. Estes estranhos alambiques, com potes e purificadores que parecem capacetes, produzem um malte puro, seco e delgado.
Conhecido como “o major”, vestindo casacos de tweed e usando um bigode de morsa, era um típico cavalheiro. Depois do jantar, o major costumava levar os convidados para o jardim e abrir um cofre escondido na rocha, que revelava uma bandeja com copos e uma garrafa de Glen Grant. Quem desejasse água, podia levar o copo até as águas rápidas do córrego próximo. Ele ainda teve tempo de criar o seu jardim de estilo vitoriano, que sobe a montanha em direção à cachoeira e que é hoje a grande atração da destilaria, quase tanto quanto a produção de whisky.
Major morreu em 1931, e a Glen Grant foi assumida por seu neto Douglas Mackessack, que juntou forças com Armando Giovinetti em 1961 para tornar o Glen Grant o whisky de malte mais popular da Itália. A destilaria ficou com a família até 1977, quando foi vendida para a Seagrams. Depois de passar pelas mãos da Pernod Ricard, de 2001 a 2006, faz parte agora do grupo Campari. Apesar de ter pouca atenção em sua terra natal, é um dos cinco maltes mais vendidos do mundo.
Malte
O malte de cevada para a Glen Grant tem características específicas, seco, quebradiço, crocante e aromática.
Processo de destilação
Ao contrário de alguns mais pesados ​​e mais robustos single malts, Glen Grant é nítido, claro, fresco e leve. O que realmente o distingue de outros maltes é o processo de destilação único. Como primeiro passo, usa-se alambiques incrivelmente altos, que ajudam a garantir que apenas o espírito mais leve se torne Glen Grant. Em segundo lugar é a única destilaria a usar purificadores nas destilações. Esta foi uma invenção de James "O Major" Grant, que é usada até hoje. Isto garante que apenas vapor puro passe para o condensador, e, por conseguinte, cria um whisky fresco e leve.
Envelhecimento
O tempo desempenha um papel vital na maturação do whisky. No Glen Grant dá-se extrema importância no tratamento dos barris. Meticulosamente são escolhidos os melhores cascos de Bourbon e Sherry, garantindo que eles serão utilizados apenas um determinado número de vezes. Este processo lento de envelhecimento em cascos de carvalho de qualidade superior dá a Glen Grant sua cor e sabor único, decididamente fresco e frutado. Todos os cascos são individualmente escolhidos a dedo por Dennis Malcolm, um dos oito ilustres Mestres Destiladores desde 1890.
Mestre Destilador Dennis Malcolm
Verdadeira personalidade. Um malte único é o reflexo de seu Mestre Destilador. É uma arte de equilibrar tradição e inovação, uma habilidade que só pode realmente ser adquirida através da experiência. Ninguém sabe sobre Glen Grant mais intimamente do que Dennis Malcolm. Ele começou a trabalhar na destilaria como um aprendiz quando tinha apenas 15 anos de idade. Nos últimos 50 anos Dennis tem dedicado sua vida para manter a qualidade e a integridade do Glen Grant. Sua paixão e objetivo é garantir que os bebedores de Glen Grant ficarão felizes, ao garantir que cada garrafa produzida pela destilaria será de qualidade excepcional.
Centro de Visitantes
Glen Grant Distillery fica no extremo norte da vila de Rothes, cerca de 10 quilômetros ao sul de Elgin. Os ônibus de Elgin param a 100 metros da destilaria. Anualmente, cerca de 10.000 visitantes vão descobrir a magia da destilaria. Conhecedores e visitantes de todo o mundo realizam a turnê da destilaria e ao final levam garrafas para casa e recordações de sua experiência única.
Histórico de Glen Grant
1840 – Glen Grant é fundada
Em 1840, os irmãos John e James Grant pediram uma licença de destilaria. Com o mar e o porto de Garmouth nas proximidades, o rio Spey ao sul, e cercado por planícies de cevada crescendo, todos os ingredientes básicos para o whisky de malte estavam por perto.
1872 – Um novo Glen Grant. Em 1872, os fundadores da Destilaria Glen Grant tinham morrido. Jovem, James "O Major" Grant, nascido em 1847, sempre tinha tido um grande interesse na destilaria e a assumiu. Sua meta era provar a si mesmo ser um sucessor digno.
1900 – Crescimento e expansão
Um inventor lendário, socializador e viajante, "O Major", era fascinado por novas ideias e não tinha medo de explorá-las. Ele foi o primeiro homem no Planalto a possuir um carro. Glen Grant foi a primeira destilaria a ter luz elétrica e ele introduziu as soleiras delgadas altas e purificadores que criou o sabor maltado fresco e a cor clara que define o whisky até hoje.
1909 – Música e whisky
Na Escócia, música e Scotch Whisky sempre foram ligados. Tanto é assim que o famoso violinista escocês Scott Skinner (1843-1927) compôs a música para o violino como um tributo à destilaria Glen Grant e seu Malt Whisky. O Strathspey (uma dança escocesa animada) intitulado "Glen Grant" foi composta em 24 de Abril de 1909.
1931 – Um fim e um começo
Em 1931, o major Grant, o último Grant, morreu. Douglas Mackessack, seu neto, viria a se tornar seu sucessor.
1972 – A família expande
Em 1972, a Glenlivet e a Glen Grant fundiram-se com Hill, Thomson & Co. Ltd, e a Longmorn Distillers Ltd para formar a Glenlivet Distillers Ltd. O interesse das famílias originais nas destilarias foi mantida, juntamente com dois acionistas externos substanciais: Courage Ltd, para o processo de fermentação, e Suntory Ltd, a empresa japonesa de destilação.
2006 – Um novo capítulo
Em 2006, a Campari adquiriu a Glen Grant. É ainda um dos single malts mais vendidos no mundo. Sua história continua em Speyside, de acordo com as mesmas normas e tradições da família Glen Grant e seus descendentes.
O que pude perceber:
Aroma: lembra um pouco o Bourbon por sua doçura. Bastante floral e também frutado. Notas de maçã e às vezes pera. Senti também um leve aroma de chocolate branco. Quando se adiciona água, mantém as características de aroma, porém menos acentuadas. A doçura do Bourbon some para intensificar o frutado. Quando experimentei após adicionar uma pedra de gelo, o aroma fica ainda mais suave.
Sabor: Leve, suave, um pouco seco. Pude confirmar no paladar o sabor frutado. O final é curto. Com água, fica mais suave. O final resiste um pouco mais, mas continua curto. Com gelo, fica mais fresco, mais frutado, surge um certo sabor de baunilha e fica ainda mais suave.
É um whisky excelente para beber sem a preocupação de degustar, pois é um whisky simples, sem muita complexidade. Tem a cor bem clara, natural, sem adição de caramelo. Também por ser um whisky jovem. É leve, excelente para o dia-a-dia. Tem um ótimo custo benefício, pois é um Single Malt e está numa faixa de preço abaixo de R$ 100,00. Não é um whisky intenso como um bom Single Malt pode ser, mas é uma boa porta de entrada para quem quer se aventurar neste tipo de whisky. Encontra-se nas lojas virtuais e em alguns supermercados numa média de R$ 84,00. Comprei o meu a R$ 67,00.
Aqui vou fazer um parênteses: sempre coloco aqui o valor que pode ser encontrado e o valor que encontrei, geralmente um pouco mais baixo, para mostrar que com um pouco de paciência e às vezes sorte, é possível encontrar whiskies com seus preços bem abaixo do mercado. Quase sempre uma ou outra loja, um ou outro supermercado faz alguma promoção. É preciso estar atento às oportunidades e aproveitar. Sempre estou de olho nos preços, e quando encontro algo que está abaixo do normalmente praticado, não penso duas vezes.
Glen Grant Single Malt:
Single Malt: Speyside teor Alc 40%
Leve, espirituoso e floral no nariz. Frutas cítricas, flores, pera, maçã, baunilha, malte e madeira.
Inicialmente seco no palato, porém, sabores de nozes, laranjas, baunilha e castanhas se desenvolvem. Um final de ervas arremata este whisky estilo aperitivo.
Aproveitem. Saúde.

Sunday, November 13, 2016

Whisky I've Drank: Glenfiddich Heritage Reserve



By Leonardo Barroso
This bottle of Glenfiddich Heritage Reserve was bought in the year of 1990.
The whisky is NAS with a 43% ABV and 700ml..
Fantastic ! 
No drop of this whisky was lost in 26 years of storage.











Saturday, October 29, 2016

Whisky I've Drank: The Glenlivet Founder´s Reserve


By Whiskyforeveryone
The Founder's Reserve is a new expression in the core range of The Glenlivet single malts. The new whisky has been crafted by Alan Winchester, the Master Distiller at The Glenlivet, and is designed to pay homage to the style of whisky created by the distillery's founder George Smith. It has been matured predominantly in first-fill American oak ex-bourbon casks. The introduction of the no age statement Founder's Reserve has been prompted by the increasing success of The Glenlivet.
The Glenlivet distillery is located in the Speyside region, close to the town of Ballindalloch in the scenic Livet Glen from which it takes its name. As mentioned the distillery was founded in 1824 by George Smith, whose signature still appears on the labels and packaging. It was the first distillery in the Speyside region to be granted a distilling license under the Parliamentary Excise Act, which was brought in one year earlier. Glenlivet is now one of Scotland's largest distilleries with an annual production of 10 million litres and is currently owned by Pernod Ricard, who took control in 2001.
The influence of Pernod Ricard has seen The Glenlivet become the second best selling single malt in the world with over six million bottles sold each year. It is the most popular single malt in the USA, where it has been number one since the 1970s, and this market accounts for nearly 50% of all sales of The Glenlivet. Pernod believe that this new expression will aid the brand in its push to overtake Glenfiddich as the world's number one single malt and introduce more new consumers to it.
The Founder's Reserve is available now in the UK, with other global markets following shortly. It will controversially replace the popular 12 years old expression in some of these markets and is bottled at 40% ABV. The recommended retail price is £36.
Our tasting notes:
-The colour is pale golden yellow and the nose is instantly fresh, vibrant and fruity. The initial aromas are of green apple and pear, which are joined by honeycomb and lots of vanilla. In the background are further aromas of coconut, fresh sawdust, candied/burnt orange and a hint of almonds.
-To begin with the palate is equally as vibrant and fresh as the nose suggests - there is plenty of tangy green apple and boiled pear drop sweets. This vibrancy gives the whisky a light feeling. Other characteristics soon join in and add sweetness (think of vanilla, crumbly brown sugar and honey in particular). With time a woody spiciness develops, which is reminiscent of a combination of the sawdust aroma from the nose and baking spices (especially cinnamon and nutmeg). This gives an increasing sense of dryness in the mouth. Late notes of candied orange and white chocolate appear, along with hints of white pepper and dried ginger.
-The finish is relatively short and mirrors the palate. It begins fruity and sweet with plenty of apple, honey and vanilla before becoming increasingly dry, woody and spicy. Notes of dried coconut and cinnamon accentuate this.
What's the verdict?
The Founder's Reserve is a brave step by Pernod Ricard - one that will allow them to introduce The Glenlivet to more new consumers across the globe, but also one that could potentially alienate some existing fans. The news has caused a similar stir online to that of The Macallan when the ditched age statements for the colour based 1824 Series two and a half years ago.
Naturally the Founder's Reserve will be compared to the popular 12 years old, but it should not be as it is designed for a different purpose and as the new entry level for the core range. The new consumers will discover a fresh, sweet and drying easy drinking whisky. Connoisseurs or those determined to compare it to the 12 years old maybe underwhelmed by the lighter, more vibrant approach that has been presented.

Saturday, October 8, 2016

Whisky I've Drank: Kavalan Single Malt Whisky Solist Vinho Barrique


By Whisky Gospel
World whisky captured the best whisky title in both Jim Murray latest whisky bible and the Malt Maniacs Awards. Mr. Murray selected a Japanese whisky, the Yamazaki Sherry Cask 2013 (which prompted my review of the 2009 version) And the Malt Manicas selected a Taiwanese whisky, the Kavalan Solist Sherry Cask.
I was very surprised from Mr. Murray selection and I already discussed this in the Yamazaki Sherry Cask review, but wasn’t too surprise to hear about the Kavalan selection in the MMA. Last year, in Whisky Live Tel-Aviv 2014 I had the honor to participate in a masterclass led by Jim Swan, their master blender and taste many Kavalan whiskies and I was very impressed with the Solists that were featured in the show.
Unfortunately, I lost the notes I wrote back then but I had a 2nd opportunity to taste the Solist Vinho Barrique (which is actually a PX cask) in the Nov 2014 meeting of the MMI whisky club.
Yeah, it’s a different cask but it’s more then adequate for getting the drift of this whisky character.
Kavalan Solist Vinho Barrique (57.7%, £93.76/€93)
Nose:
Punchy blow on first sniff with a big blow of sweetness. It’s not overdoing it as there’s a sour edge that keeps it in check. berries mix and spices with lots of nutmeg and cinnamon.
Palate: 
Spicy, sweet cherries, chocolate and espresso. Once again a mix of sweet and sour berries
Finish:
Long, lingering chocolate and espresso. Sour-sweet berries mix.
Thoughts: 
Real darn good bottling from Kavalan. It’s flavourful with flavours meshing well together, balanced and with extra oomph. Very well defined whisky (you could say it’s well chiseled as Serge says) Like I said, the Entire Solist series is excellent and is on a different level from the other Kavalan expressions (with Fino and Bourbon casks on the top for me), so yeah, we all should pay attention to world whisky, and no, Scotch isn’t on the down trend. You just need to pick up the good distilleries and the good whisky the produce, ignoring its origin.

Saturday, October 1, 2016

Whisky I've Drank: Kavalan Single Malt Whisky Solist Sherry Cask


By Jake Emen
Perhaps now stuck in the shadow of its sibling, the Kavalan Solist ex-Bourbon Cask, Kavalan Solist Sherry has nonetheless attracted its own attention as well. But can it live up to the rather high standards which the ex-Bourbon has set after being named the Whisky Advocate 2014 World Whisky of the Year? We’ll take a closer look and settle the score here.
The Whisky
Kavalan Solist Sherry is a single malt, single cask-strength whisky, here bottled at 57% ABV but more generally available from 55 to 60%. It has been matured in Oloroso sherry casks, it’s hand bottled, and it’s non-chill filtered.
The first thing you’ll notice of course is the deep ruby brown color of the Solist Sherry in the glass. On the nose, you’ll find at first a surprising citrusy and floral bouquet, which gives small hints and then deeper bursts of a heartier character, with a nuttiness, and scents of grape and assorted non-citrus fruits, such as plum. There are also fainter hints of chocolate and butterscotch, and really, there’s a lot going on in the nose, a very complex and rich profile.
On the palate, you’ll find an almost cedar-like wood taste with spicy overtones which will leave your cheeks tingling. The finish offers more spice, dark, dried fruits and a distinctly grape and Sherry flavor.
Add ice, and you’ll still get that wood profile, but less aggressively. It also becomes less spicy, but in turn kicks up the Sherry even more.
Interestingly, the Solist Sherry has much less bite than the Solist ex-Bourbon, yet here I actually believed the cask came on a bit too strongly, perhaps overpowering the whisky itself at times. While I don’t mean to endlessly compare the two, in full disclosure I sampled them on consecutive nights. Ultimately, it’s impressively rich and has tons of character, and could be a favorite if you’re a Sherry-head.
The Price
Kavalan Solist Sherry Cask can be found online at prices between $150 and $200, and currently, a seemingly scarce supply.
Awards & Notes
Keep in mind, while I noted that the Kavalan Solist ex-Bourbon is in the limelight now, the Solist Sherry has received plenty of attention, too. Awards include a 2013 gold and premium at the Malt Maniacs Award, a 2012 platinum from the Beverage Testing Institute and a 2012 double gold at the San Francisco World Spirits Competition.

Saturday, August 27, 2016

Whisky I've Drank: Jim Beam Black Aged 8 Years



By Josh Peters at Thewhiskeyjug
Ah Jim Beam Black Label. Now we’re in daily drinker territory. The Black is aged for twice as long as the Jim Beam White Label and, for me, is where Jim Beam starts getting good. I don’t quite love it like I do Booker’s or Knob Creek, but I definitely like it and for about $20 it’s one hell of a good deal.
The thing I like most about Jim Beam Black is that it’s approachable and appreciable in any situation. It has a feeling to it that makes me want to share it and drink it with my friends. I don’t want to horde it nor do I feel like I need to be really paying attention to fully appreciate it, but I could if I wanted to. Black is where Jim Beam, starts getting that “it” factor.
Overall Jim Beam Black is just a really good “everyday” bourbon, but it’s not a sit-at-home-and-slowly-savor-it kind of bourbon. It’s a take-it-to-a-gathering-of-people-for-sipping-shooting-and-making-cocktails kind of bourbon. A have-a-glass-or-two-while-grilling-and-watching-the-fights kind of bourbon. It belongs in any environment where you care less about having great bourbon in your glass and more about not having shitty bourbon in your glass.
Jim Beam Black Label Review:
ABV: 43%
Price: $20
Distiller: Jim Beam
Aged: 8 years
EYE
Brownish gold
NOSE
Traditional bourbon nose of caramel, vanilla and spice. Some wood arrives, more than in the white, and it comes across less medicinal and more earthy. Hints of bruleed pastry and a bit of corn and yeast.
TASTE
Caramel and oak followed by vanilla and a robust Jim Beam spice. Citrus, dark fruit preserves and a bit more of that corn and yeast from the nose round out the palate.
FEEL
Smooth and drinkable, it’s very approachable.
FINISH
Watery caramel slowly fades to oak and vanilla.
SCORE: 86/100

Saturday, July 9, 2016

Whisky I've Drank: The Dalmore Aged 15 Years



By Joshua St. John - October 11th, 2016
History and distinctive design intersect on the signature stag’s head adorning each bottle from The Dalmore. The striking aesthetic mixed with a unique bottle shape makes any release from this eastern coastal Highlands distillery stand out from competing single malts that may be sharing space on a shelf. The lineup offered by the distillery today is deep enough to rival those of a great many whisky producers. As to how each of these releases stands up to one another is where things get truly interesting.
The Dalmore 15-Year-Old is the second in a series which is known as the Principal Collection, which begins with the 12-year-old incarnation. As the name implies and the label clearly states, The 15 is a single malt which is aged for 15 years. The maturation process includes separating the whisky involved into three equal parts after spending an initial 12 years in American white oak ex-bourbon casks.
Each third is then fated to aging in a unique sherry wood: namely Amoroso, Apostles, and Matusalem oloroso. The Dalmore spends three years aging in these sherry woods before being brought back together in an upstanding sherry butt. The final product is bottled at a standard 40% alcohol by volume.
Tasting Notes: The Dalmore 15-Year-Old
Vital Stats: 
40% ABV (80 proof), age 15 years, 100% malted barley, available between $60-130 per 750 ml bottle. It definitely pays to shop around for this particular version.
Appearance: 
Copper and deep amber, strong legs.
Nose: 
Tart cherry, spent coffee grounds, wax paper.
Palate: 
Sweet initially and quite rapidly tart. Slightly thin mouthfeel. Unripened grapes, oak, chocolate orange candy, bitter orange rind, coal dust, cola. Quite dry and almost sharp finish. Lingering bitter notes of citrus zest and tonic water. Subtle burn. Very quick.
Final Thoughts:
When taken as a whole, the various incarnations of The Dalmore are somewhat hit-and-miss for me. This is not necessarily a bad thing. I enjoy having distinct voices in the chorus offered by any label. When each release seems to be indistinguishable from another, it becomes difficult to defend the illusion of choice within the brand. With The Dalmore, there are clear differences between this bottling, the 12-year-old, and the 18-year-old derivations.
That being said, I found the experience of this individual dram to be underwhelming. It should be noted that prices on The Dalmore tend to vary wildly depending on the market, so shopping around is recommended. All things considered, I won’t personally be tempted to make The 15 my next stop along The Dalmore route.
Score: 79/100